De Mijnenslag (1917) en het Kerstbestand (1914)

Ieper - Wijtschate - Ploegsteert - Mesen - Hill 60 - Volledige dag

 • 48km
 • Kemmelberg
 • Klassieke fiets, racefiets of mountainbike

De Mijnenslag van 7 Juni 1917 op en rond de heuvelrug van Mesen tot Hill 60 begon met een verschrikkelijke explosie, die tot ver overzee te horen en te voelen was! Luister tijdens deze tocht vooral naar de vele diepmenselijke verhalen, opgetekend uit zowel burgers als militairen die dit verhaal in levende lijve hebben aanschouwd. Het landschap is tot op vandaag enorm getekend door de opeenvolging van explosies die die ochtend de hele hemel in lichtelaaie zette.

“This may not change history of war, but certainly it will change a landscape’s history!”

Een quote van een Brits officier daags voordat het anderhalf jaar lang voorbereide plan ten uitvoer werd gebracht. Geen betere manier dan deze waarheid per fiets te verifiëren. Lone Tree Crater, “beneath’ Hill 60… Namen van oorlogszones die destijds synoniem klonken als de ‘hel’ zelf. Een aaneenschakeling van verhalen vol menselijke tragiek.

 • Stuk 1: 9 KM Locatie: Croonaert Cemetery & Bayern Wald

  Beroemde Duitse oorlogssite. Bevat zowel loopgraven als ondergrondse bunker- en tunnelconstructies.

  (koop je tickets vooraf in de Toeristische Dienst als je dit wil bezoeken)

 • Stuk 2: 11 KM Locatie: Dietrich Schacht

  Ontdek hier hoe de Duitsers op hun beurt probeerden om de Britse Gemenebest-tunnelers te onderscheppen. De Dietrich Schacht aan de rand van het bos, helemaal onder water uiteraard.

 • Stuk 3: 13 KM Locatie: Pool of Peace & Lone Tree (Spanbroekmolen)

  Op deze plaats explodeerde het dynamiet niet op het afgesproken tijdstip. Wel iets later. Té laat in elk geval, want dit had bijzonder tragische consequenties voor de hoofdzakelijk Ierse soldaten, die desondanks de Spanbroekmolen-heuvel bestormden. Op Lone Tree Cemetery liggen sommigen voor altijd als stille getuigen van dit drama op 7 juni 1917.

 • Stuk 4: + 12 à 15 KM Locatie: Optionele extra via Kemmelberg

  Voor de betere geoefende fietsers een zeer interessante, bijna niet te missen extra: de Kemmelberg, hoogste punt van Vlaanderen en bekend van Gent-Wevelgem en vele andere wielerwedstrijden. Maar ook onderdeel van het strijdtoneel tijdens de Vierde Slag om Ieper in 1918. En zowaar ook ondergronds getuigenis afleggend van de Koude Oorlog in de jaren ’50-60 van de 20ste eeuw. Hiervoor wel vooraf via VVV Heuvelland een boeking maken als je dit erbij neemt! Verder kun je op de Kemmelberg ook genieten van lokaal gecultiveerde wijn (domein Monteberg). Afspraak maken op voorhand voor een proeverij.

 • Stuk 5: 16 KM Locatie: Eet- & drinkstop in Wulvergem (A la Basse Ville)

  Café met heel veel “couleur local” en ambiance, maar ook lekker eten en drinken tegen betaalbare prijs in dit legendarische en tot op heden ook als duivenlokaal uitgebate streekcafé, waar iedereen iedereen kent.

 • Stuk 6: 20 KM Locatie: Plougstreet Memorial

  Elke 1ste vrijdag van de maand is er ook hier een Last Post Ceremonie. Ongeveer 10.000 namen van soldaten die geen gekend graf kregen staan op de muren van het monument gegraveerd. Eromheen staan de vele grafstenen, met ook aan de overkant van de weg het Hyde Park Cemetery.

 • Stuk 7: 25 KM Locatie: De laatste krater die explodeerde (in de jaren '50!)

  Het ommetje rond Ploegsteert is de moeite waard, want brengt ons bij een van de 2 ladingen die helemaal niet ontplofte in 1917. Hier bij de ‘Vogelkooi’ gebeurde de explosie pas midden jaren ’50, tijdens een zomers augustus-onweer. Een blikseminslag bracht het dynamiet onder de grond alsnog tot ontploffing. De foto’s tonen een immense kraters met daarin mensen als dwergen. Gelukkig vielen er die keer géén slachtoffers.

 • Stuk 8: 27 KM Locatie: Het Kerstbestand van 1914 (met voetbal)

  De lus rond Ploegsteert eindigt bij het befaamde monument van het Kerstbestand in 1914. Bemerk de voetballen en sjaals! Vlakbij ook een interessant info-paneel over cartoon-figuur Old Bill (made by Bruce Bairnsfather).

 • Stuk 9: 30 KM Locatie: New Zealand Memorial & de Ierse Vredestoren

  Op naar Mesen, waar twee machtige monumenten eer brengen aan zowel de Nieuw-Zeelandse troepen (die specifiek ingezet werden op Mesen) als de Ierse soldaten. Katholieken en protestanten vochten vaak zij aan zij in deze omgeving. De Ierse toren in het Vredespark werd ook als symbool voor verzoening na vele jaren burgeroorlog in Noord-Ierland opgericht in 1998.

 • Stuk 10: 38 KM Locatie: The Bluff

  Hier op the Bluff (provinciaal domein de Palingbeek) vonden vreselijke gevechten plaats, alsook werd ondergronds van beide zijden gedynamiteerd. In het ‘Niemandsland’ komen tijdens de lente van 2018 liefst 600.000 kleibeeldjes te staan. Ze symboliseren het aantal in Vlaanderen/België gevallen oorlogsslachtoffers tijdens 1914-18.

 • Stuk 11: 40 KM Locatie: Onder Hill 60...

  Onze laatste getuige-heuvel van de fameuze Mijnenslag: we beklimmen Hill 60, al speelde het verhaal zich vooral ‘Beneath Hill 60’ af (zie de gelijknamige Australische film). Aanschouw ook die andere enorme met water gevulde krater: die van de Caterpillar. En luister naar ons pakkende verhaal over captain Woodward!

 • Einde

  Geniet na van een lekker drankje of versnapering in onze fietsbar, in het historisch centrum van Ieper!
Extra informatie

Een lunchpakket kan besteld worden als de tour uitgebreid wordt richting de kemmelberg. Wijnproeverijen enkel mogelijk in groep mits reservatie vooraf. Lokale stops in Wulvergem of Wijtschate zijn zeer aangeraden.

 • Self-Guided tour beschikbaar
 • Bierproeverij
 • Wijnproeverij
 • Lunchpakket mogelijk

Andere fietstochten

Volkscafés in uniek fietslandschap - 4u

Halve dag

Ideaal voor kleine self-guided groepjes (gps met correcte route, kaart en beschrijving krijg je van ons mee!)
Zalig fietsen langs glooiende en bosrijke veldwegen. Vanuit Ieper richting 'groene long', doorspekt met toch weer die vele relicten uit het bewogen verleden.

 • 35km
 • Couleur locale
 • max. 35 km
 • WO I-sites mogelijk
Meer info

Seizoen 2022: kies voor een uitgelezen Biking BOX én Biking BAR-arrangement

Volledige dag

Welke (groeps)formules zijn op praktisch vlak mogelijk? Wat betekent de formule "Gedekte Tafel"? Hoe zit dat met het brengen van fietsen naar uw vakantiehuis? Waarom liever met dan zonder gids? Wat zijn de prijzen? Hier niet zozeer een 'detailprogramma' maar even overlopen wat er zoal kan als je kiest voor 'proeven van de Westhoek' in al zijn heerlijke facetten!

 • 45km
 • Guided of self-guided fietsen, proeven voor-tijdens-na, een complete op maat gesneden beleving
Meer info

Onze meerdaagse fietstours

Meerdaags

In dit overzicht vind je een greep uit onze meerdaagse fietsarrangementen. Intussen is er ook een 6-daagse van Brussel over Flanders Fields (Ieper) naar Parijs en dit samen met gids-partner Carl Ooghe die dit programma vakkundig heeft uitgewerkt. Voor de meeste meerdaagse formules proberen we toch altijd wel in en rond Ieper en het boeiende Heuvelland/Frans-Vlaamse landschap te focussen. De link met de Eerste Wereldoorlog is nooit ver weg, en Biking Box heeft nu eenmaal zijn uitvalsbasis aan de beroemde Menenpoort, tevens startplaats van de wielerklassieker Gent-Wevelgem. Ook de kust is desgewenst niet ver weg...

 • km
 • Meerdaagse arrangementen
 • Koersfiets of gravelbike kan worden aangeraden
Meer info