Een heel bijzondere Last Post Ceremonie voor de Colgate University op donderdag 1 juni

zondag, juni 4, 2017

Een heel bijzondere Last Post Ceremonie voor de Colgate University op donderdag 1 juni

Wat een ervaring voor deze 18 students en hun 4 professoren, deze Flanders Fields-tour. Maakte deel uit van een twee weken durende Europese ontdekkingsreis, met nadien ook nog Berlijn en St.-Petersburg. Bewustwording en verruiming van de Amerikaanse jonge geesten, met dank aan mecenas/sponsor, de heer mr. Bentson die het hele project voor deze Universiteit uit New York heeft gesteund. Vanzelfsprekend ook heel veel dank aan Nancy en Jonathan, twee initiatiefnemers die vorig jaar al eerder 4 dagen met gids Kurt Titeca van Biking Box Cycletours op pad waren en toen op slag zeiden: "We should add THIS to the program!" Ze hielden woord en het werd inderdaad een onvergetelijke meerdaagse in 'Flanders', die eindigde met een zeer boeiende uitwisseling aan ideeën, presentaties en visies!

Ze kwamen via Amiens & Arras naar Ieper (bus mede door Biking Box Cycletours geregeld). Vanaf woensdag namen wij ze op sleeptouw voor een unieke fietstocht langs het verhaal van ondermeer de Mijnenslag. Daags nadien – omwille van de 100 km te overbruggen afstand – gingen we als gids uitzonderlijk van op de bus te werk. Op het programma stonden dan ook:  Tyne Cot, Praetbos-Duitse begraafplaats & Käthe Kollwitz beeldenpaar, de Ijzertoren en het Vlaams-Belgische verhaal, Poperinge (Talbot House passage maar vooral de Dodencellen en de executiepaal…. Tenslotte legden we de link met  WO II (Maginot Linie) en bezochten we de ondergrondse commandobunker op de Kemmelberg, een verrassende link met de Koude Oorlog. Uiteraard mocht ook de meet & greet niet ontbreken met het enige USA-herdenkingsmonument: langs de Kemmelseweg staat immers een eerbetoon aan the 27th & 30th New York Division, uniek aanwezigheidsbewijs van de USA in de Westhoek tijdens WO I. ’s Avonds hielpen we mee zorgen voor de neerlegging van een mooie herdenkingskrans onder de Menenpoort tijdens de Last Post. Bekijk het filmpje op onze Facebookpagina. En mocht ik op uitnodiging van de professoren de studenten ‘mijn’ persoonlijke visie geven op ‘Oorlogen, ‘heilige oorlogen?’, hoe te verklaren en vooral, wat is de grote uitdaging voor ons allen, vandaag in een tijd van internationale verwarring en soms ook wel desinformatie en desoriëntatie, om No More War alsnog te realiseren en zo bij te dragen tot wie weet ooit een ‘better world’.

O ja, ook ik leerde van hen, tijdens 5 goed voorbereide thematische presentaties van studenten. Een meerdaagse om in te kaderen en wie weet, verder uit te bouwen resp. te hernieuwen dit soort tours waarin het Westhoeklandschap de bezoeker confronteert met verleden, heden en toekomst, maar de bezoeker ook met zichzelf in relatie tot de huidige wereld kritisch in vraag kan stellen.