Met Biking Box naar de 'kleibeeldjes' in Niemandsland

zondag, april 1, 2018

Met Biking Box naar de 'kleibeeldjes' in Niemandsland

Een nieuwe lente, een nieuw seizoen, een nieuwe eye-catcher... Dat wordt deze tocht naar de 'Kleibeeldjes' zeker dit jaar. Ofschoon we al jaren langs dit stukje Niemandsland aan the Bluff passeren op onze tochten rond de Groote Oorlog, zal er dit jaar nog meer vraag zijn naar deze sowieso al unieke tocht. Nergens ter wereld vind je op zo'n geconcentreerde plaats zoveel historie, zoveel landschappelijk schoon in combinatie met zoveel verhalen. Nu het kunstproject Coming World Remember Me geopend is, wordt deze tour nog onvergetelijker. Om niet te zeggen, niet te missen! 600.000 bleeldjes gemaakt van Westhoek- én Duitse klei, beelden evenveel dodelijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in België uit. Maar er is ook een boodschap van HOOP! De 40.000 'kinderbeeldjes' die uit het grote EI stromen. Een wens om nooit meer zo'n slachtpartijen te moeten meemaken. Een duidelijke boodschap over de geschiedenis heen. Tijdens deze tocht wordt hij voelbaarder dan ooit.

BEKIJK HIER DE VIDEO!

Boek hem nu, deze trip naar de ‘beeldjes’. Hij maakt deel uit van een bestaand traject, maar zeker met gidsbegeleiding is hij vlot te combineren met andere lokaties in de zuidelijke Ieperboog.

Self-guided met GPS beschikbaar onder de naam Great War In Flanders Fields. Of in kortere vorm (kindvriendelijke versie van 20 km bv.)? Met gids verken je het net iets grondiger en gaan we langs verrassende paden nog dieper in de betekenis van de eertijds omgewoelde aarde die dit landschap een eeuw geleden nog op gruwelijke wijze verscheurd had. Een wonderlijke verrijzenis van het leven deed zich in de jaren na de oorlog al snel voor. En vandaag zijn weinig plaatsen meer idyllisch en vredevol dan dit Niemandsland. Kraters zijn nu waterputten waarin het wemelt van het leven. Bomen vestigden zich op de kraterwanden en voormalige obusputten. Loopgraven zijn hier en daar als stille kronkelende sporen in het bos blijven hangen. De ondergrond geeft nog altijd schoorvoetend zijn vreselijke geheimen prijs. Maar boven het oppervlak heerst het GROEN van de HOOP.