A la carte fietsweekends in de Westhoek

Flanders Fields, Heuvelland, Poperinge, Leiestreek, Polders - Meerdaags

 • 100km
 • Standaard 2 daagse
 • 3de dag mogelijk

Geniet van een fantastisch fietsweekend in de prachtige Westhoek! Kies uit de dagprogramma's à la carte en stel uw ideale mix samen. Voor sommigen zal de focus op het Wereldoorlog I-herdenkingstoerisme liggen. Maar het kan uiteraard ook vanuit andere invalshoeken. De wielerhistoriek (Gent-Wevelgem!), de hoppe- of tabaksteelt, de opnieuw opfleurende wijncultuur... Ontdek misschien ook de sporen van andere soms woelige tijden (de Beeldenstorm bv.). Kortom, aan inspiratie geen gebrek.

Wat staat voorop in dit concept? U stelt zelf het pakket samen. Onze begeleiding en verhalen doen de rest. 3 vragen vereisen een antwoord:

 1. in welke mate ligt de focus op het pure fietsen, sportief, afstandgewijs, al of niet met een flinke portie klimwerk in het Heuvelland?
 2. vanuit welke thema-keuze vertrek je liefst? En ja, dat kan over 2 dagen gespreid best even anders liggen. De Groote Oorlog alleen al kan gemakkelijk drie, vier boeiende dagen alleen al in de Westhoek vullen. Maar misschien volstaat 1 dag binnen deze context en wil je op de andere dag net een compleet andere fietsbeleving: de ‘koers’, de oude volkscafeetjes met daar rond geconcentreerd typische, tegenwoordig vaak folkloristisch ogende volksactiviteiten, een blik in het dagelijks leven van de ‘Westhoek-plattelander’ (de boerenbuiten, specifieke streekgebonden teelten). Of ga je naar een nog verder verleden, dat van de Franse Revolutie of de Beeldenstorm, dat van de rijke Vlaamse steden in de middeleeuwen. Zelfs Romeinen en Kelten hebben hier hun sporen na gelaten. En wat dan gedacht van de volksdevotie, ontelbare kapelletjes, ‘grotten-van-Lourdes’ in weliswaar nagemaakte vorm maar daarom niet minder aanbeden, meestal in tijden van nood of als dank voor genezing.
 3. tot slot: waar en hoe ‘puur genieten’? Lekkernijen proeven? Stopplaatsen om alles te laten bezinken, panoramische uitzichten…

A la carte stellen we na antwoord op deze pertinente vragen een exquis fietsmenu voor u samen.

 • Stuk 1: 40 à 60 km Locatie: Dag 1 suggestie: de Groote Oorlog

  Puttend uit het thematische aanbod, al of niet in combinatie met een Museum- of loopgravenbezoek. Heel veel opties om het verhaal van de Groote Oorlog te herbeleven of minstens een gevoel van verbondenheid met de zovele gesneuvelden in de streek op te roepen. Respectvol en met een altijd terugkerende link naar de huidige wereld en zijn huidige problemen en uitdagingen. Opdat “dienen oorloge nooit meer zou weere keeren…”

 • Stuk 2: 40 à 50 km Locatie: Dag 2 suggestie: de streek letterlijk proeven

  Zeer gesmaakte tochten die ofwel richting zuid (volkscafeetjes en/of wijn proeven), ofwel richting (noord) west (Hoppeland, brouwerijen en/of 1 wijndomein in Boezinge) gaan. Kan ook met vertrek vanuit accommodatie in Poperinge bijzonder boeiend worden! Vraag vrijblijvend advies rond logement

 • Stuk 3: 50 à 75 km Locatie: Dag 3 suggestie: het rijke Vlaamse wielerleven op en rond de Kemmel (Gent-Wevelgem e.a. verhalen)

  De koersfiets of minstens ga je hier voor het verhaal over de rijke wielergeschiedenis van Vlaanderen en deze streek in het bijzonder. Neen, super getraind hoef je niet te zijn. Ook met een gewone toerfiets kun je onderweg verhalen over de tijd van de Flandriens, Merckx, Boonen of andere Zabelse koerspaarden vernemen. Maar wie de uitdaging écht aangaat, komt allicht liever met een racefiets de West-Vlaamse en Frans-Vlaamse bergen te boven!

 • Einde

  Geniet na van een lekker drankje of versnapering in onze fietsbar, in het historisch centrum van Ieper!
Extra informatie

 • Self-Guided tour beschikbaar
 • Kindvriendelijk
 • Bierproeverij
 • Wijnproeverij
 • Lunchpakket mogelijk

Andere fietstochten

Volkscafés in uniek fietslandschap

Volledige dag

Ideaal voor kleine self-guided groepjes (gps met correcte route, kaart en beschrijving krijg je van ons mee!)
Zalig fietsen langs glooiende en bosrijke veldwegen. Vanuit Ieper richting 'groene long', doorspekt met toch weer die vele relicten uit het bewogen verleden.

 • 40km
 • Couleur locale
 • Min. 35/max. 58 km
 • WO I-sites mogelijk
Meer info