Flanders Fields Classic

Flanders Fields, Heuvelland - Volledige dag

 • km
 • 55

Prachtige fietservaring met mix van Grote Oorlog-elementen en de 'koers'. Oorlogsmonumenten en -sites die gecombineerd worden met toch wat op en neer fietsen in het glooiende landschap van Heuvelland. Optioneel over de Kemmelberg? Kan ook via het asfaltweggetje tot bij 'Den Engel' helemaal boven!

Door de Menenpoort rond de vestingen richting ‘Rijselpoort’ en Palingbeek. Prachtige groene omgeving met enkele bijzondere WO I-begraafplaatsen, hetzij haast verscholen in het groen. Hetzij indrukwekkend groot, zoals Bedford House Cemetery dat de sfeer van “Toscane in Flanders Fields” uitstraalt en ook meer dan 5000 gesneuvelden een laatste rustplaats biedt.

Lusje in en door de Palingbeek, richting Golfterrein (even flink klauteren). Vervolgens volgen we de frontlinie (zie de vele Duitse bunkers in het landschap) en kijken we uit op de kerktoren van het ‘hoger’ gelegen Wijtschate. We kiezen voor heerlijk landelijk kronkelen naar Mesen (prachtige abdijkerk), waar je gratis het kleine maar fijne WO I-museum, waar je foto’s én relicten w.o. facsimille van de door A. Hitler geschilderde kerkruïne kunt bezichtigen.

De Ierse toren (Peace Tower) leidt via de Plougstreets naar Bois de la Hutte! Een lusje langs de Christmas Truce (Kerstbestand)-site stuurt je langs Ploegsteert (remember Frank  Vandenbroucke R.I.P.) en zo stilaan richting Kemmelberg. Eerst nog door het pittoreske Wulvergem (volkscafé van weleer A la Basseville) om dan stilaan zicht te krijgen op de wijngaard van de Monteberg (zuidflank Kemmelberg).

De Kemmelbergtop zelf kun je ofwel via de kasseien bereiken, ofwel een asfaltstraatje eerder (Kattenkerkhof) linksaf draaien. Steil omhoog, maar géén kasseien en dan even naar rechts tot de top bij het Franse monument ‘Den Engel’. Terug langs zelfde straatje maar dan rechts op de splitsing om zo rond de ‘berg’ te draaien en uit te komen aan de voet bij het Ossuaire (Frans massagraf). Net zoals de coureurs in Gent-Wevelgem gaat het dan dalend tot bij Hoeve Traisnel (rechtsaf).

De vleermuisbunker al gezien? Ligt op de ‘Lettingenberg’ (deel van Kemmelberg), samen met nog andere te bezichtigen in de berg uitgegraven bunkers. Zo komen we aan in Kemmel-dorp. Tijd voor een verfrissing? Via de Polka (oversteken aan rotonde) fietsen we nu naar de Pool of Peace. Dat is een indrukwekkende mijnkrater met uniek zicht op Frankrijk.

Wijtschate en Bayernwald (Duitse loopgraven-site inclusief nog te bezichtigen mijnschachten) kunnen niet ontbreken, alvorens via Voormezele stilaan terug te keren. De Pannenhuisstraat voert je tot de Dikkebusseweg en zo terug naar Ieper en de Biking Bar!
Extra informatie

 • Self-Guided tour beschikbaar
 • Bierproeverij
 • Wijnproeverij
 • Lunchpakket mogelijk

Andere fietstochten

Volkscafés in uniek fietslandschap

Volledige dag

Ideaal voor kleine self-guided groepjes (gps met correcte route, kaart en beschrijving krijg je van ons mee!)
Zalig fietsen langs glooiende en bosrijke veldwegen. Vanuit Ieper richting 'groene long', doorspekt met toch weer die vele relicten uit het bewogen verleden.

 • 40km
 • Couleur locale
 • Min. 35/max. 58 km
 • WO I-sites mogelijk
Meer info

Gidstour met focus op groen, commandobunker, Brel en andere Polygone stories!

Volledige dag

Diverse verhalen met heel veel natuurbeleving, dat is in een notendop de samenvatting van deze heerlijke tour mét gids. Uiteraard ook op jezelf leuk om af te rijden, maar langs dit parcours liggen zoveel verhalen - niet enkel Groote Oorlog - dat je wel moet kiezen voor gidsbegeleiding. Onderweg loodst Kurt je ook binnen in 1 of 2 heerlijke couleur locale cafeetjes, perfect passend binnen de rijke verhalen die je te horen krijgt.

 • 32km
 • 32
Meer info