Flanders Fields Classic

Flanders Fields, Heuvelland - Volledige dag

 • km
 • 55

Prachtige fietservaring met mix van Grote Oorlog-elementen en de 'koers'. Oorlogsmonumenten en -sites die gecombineerd worden met toch wat op en neer fietsen in het glooiende landschap van Heuvelland. Optioneel over de Kemmelberg? Kan ook via het asfaltweggetje tot bij 'Den Engel' helemaal boven!

Door de Menenpoort rond de vestingen richting ‘Rijselpoort’ en Palingbeek. Prachtige groene omgeving met enkele bijzondere WO I-begraafplaatsen, hetzij haast verscholen in het groen. Hetzij indrukwekkend groot, zoals Bedford House Cemetery dat de sfeer van “Toscane in Flanders Fields” uitstraalt en ook meer dan 5000 gesneuvelden een laatste rustplaats biedt.

Lusje in en door de Palingbeek, richting Golfterrein (even flink klauteren). Vervolgens volgen we de frontlinie (zie de vele Duitse bunkers in het landschap) en kijken we uit op de kerktoren van het ‘hoger’ gelegen Wijtschate. We kiezen voor heerlijk landelijk kronkelen naar Mesen (prachtige abdijkerk), waar je gratis het kleine maar fijne WO I-museum, waar je foto’s én relicten w.o. facsimille van de door A. Hitler geschilderde kerkruïne kunt bezichtigen.

De Ierse toren (Peace Tower) leidt via de Plougstreets naar Bois de la Hutte! Een lusje langs de Christmas Truce (Kerstbestand)-site stuurt je langs Ploegsteert (remember Frank  Vandenbroucke R.I.P.) en zo stilaan richting Kemmelberg. Eerst nog door het pittoreske Wulvergem (volkscafé van weleer A la Basseville) om dan stilaan zicht te krijgen op de wijngaard van de Monteberg (zuidflank Kemmelberg).

De Kemmelbergtop zelf kun je ofwel via de kasseien bereiken, ofwel een asfaltstraatje eerder (Kattenkerkhof) linksaf draaien. Steil omhoog, maar géén kasseien en dan even naar rechts tot de top bij het Franse monument ‘Den Engel’. Terug langs zelfde straatje maar dan rechts op de splitsing om zo rond de ‘berg’ te draaien en uit te komen aan de voet bij het Ossuaire (Frans massagraf). Net zoals de coureurs in Gent-Wevelgem gaat het dan dalend tot bij Hoeve Traisnel (rechtsaf).

De vleermuisbunker al gezien? Ligt op de ‘Lettingenberg’ (deel van Kemmelberg), samen met nog andere te bezichtigen in de berg uitgegraven bunkers. Zo komen we aan in Kemmel-dorp. Tijd voor een verfrissing? Via de Polka (oversteken aan rotonde) fietsen we nu naar de Pool of Peace. Dat is een indrukwekkende mijnkrater met uniek zicht op Frankrijk.

Wijtschate en Bayernwald (Duitse loopgraven-site inclusief nog te bezichtigen mijnschachten) kunnen niet ontbreken, alvorens via Voormezele stilaan terug te keren. De Pannenhuisstraat voert je tot de Dikkebusseweg en zo terug naar Ieper en de Biking Bar!
Extra informatie

 • Self-Guided tour beschikbaar
 • Bierproeverij
 • Wijnproeverij
 • Lunchpakket mogelijk

Andere fietstochten

De Mijnenslag (1917) en het Kerstbestand (1914)

Volledige dag

De Mijnenslag van 7 Juni 1917 op en rond de heuvelrug van Mesen tot Hill 60 begon met een verschrikkelijke explosie, die tot ver overzee te horen en te voelen was! Luister tijdens deze tocht vooral naar de vele diepmenselijke verhalen, opgetekend uit zowel burgers als militairen die dit verhaal in levende lijve hebben aanschouwd. Het landschap is tot op vandaag enorm getekend door de opeenvolging van explosies die die ochtend de hele hemel in lichtelaaie zette.

 • 48km
 • Kemmelberg
 • Klassieke fiets, racefiets of mountainbike
Meer info

Bier- en fietstour volle dag

Volledige dag

Is dit geen geslaagde combinatie? Fietsen en proeven van de allerbeste Belgische bieren? Als het drinken met mate gebeurt, dan is dit een uitstekend idee! Tussen Ieper en de Abdij van Sint-Sixtus bijvoorbeeld, al zijn er nog andere interessante bevoorradingslocaties, in overleg met u uit te dokteren. Een tussenstop in zo’n typische dorpsherberg, soms zelfs over de ‘Schreve’ (grens met Frankrijk).

 • 60km
 • Trappist & streekbieren
 • Starten uit Ieper of Poperinge
Meer info