Van de Somme naar Flanders Fields (3 of 4 dagen)

Somme & Noord-Frankrijk/ Flanders Fields - Meerdaags

 • 250km
 • Langs het Westelijk Front

In 3 of 4 dagen fiets je een flink stuk van het Westelijk Front af! We vertrekken vanuit het zuiden, zijnde de Somme-streek. Via historische plaatsen als Albert, Arras, Lens en Armentiers bereiken we de Frans-Belgische grens. Voor nog 1 of 2 boeiende dagen in de Westhoek en de slagvelden rond Ieper.

Waar te beginnen op DAG 1? Een kwestie van keuzes!

Péronne, Albert of zelfs Compiègne zijn zeer interessante locaties van waaruit we naar het noorden trekken, langs de oude slagvelden die hier tussen 1914 en 1918 lagen.

Kiest u ervoor om in Compiègne te starten, dan gaat de eerste route ook langs de wapenstilstandsplaats ‘la Clairière’ gelegen in de bossen. Het is een lange etappe naar Arras of je kiest ervoor om te stoppen in Péronne? Aangezien we een begeleidende auto bij ons hebben, kan de auto u naar uw hotel in Arras brengen, waardoor u een deel van de langeafstandsrit overslaat. Afstand ofwel 140 ofwel 90 km (bij stop in Péronne).

Kies je ervoor om in Albert te starten, dan is de afstand ongeveer 65 km. Onderweg passeren we het Newfoundlanders Memorial in Hamel, evenals de Ulster Tower en Thiepval Memorial (vergelijkbaar met de Menenpoort in Ieper). Met inbegrip van Pozières (voor het eerst waren er tanks betrokken in 1916) passeren we ook het South-African Memorial in Delville Wood voordat we Arras bereiken. Optionele uitbreiding kan het Memorial Park van Bullecourt en de Cariboo in Monchy-le-Preux zijn.

Suggestie: een bezoek aan de Wellington steengroeve (laatste bezoek uiterlijk rond 16.30 uur aankomen).

 

 

 • Stuk 1: 51 KM of 75 KM Locatie: Dag 2 - Arras - Vimy Ridge - Lens (of reeds doorsteken naar Rijsel of Ploegsteert)

  In de ochtend verlaten we Arras meteen richting Vimy Ridg, waar ondergrondse verhalen op u wachten. Een kleine rondleiding door Canadese studenten (gratis) is een must, evenals de tijd nemen om rond het imposante standbeeld van Mother Canada te wandelen met een weids uitzicht op Lens en zelfs de heuvels van Vlaanderen (België). We fietsen verder op gedeeltelijk onverharde paden naar de stilte van de Notre Dame de la Lorette, het Franse gedenkteken inclusief kapel, mausoleum en een heel interessant museum met loopgraven! We raden ook aan om hier een lunch/drinkstop te houden, voordat je op weg gaat naar de volgende overnachtingsplaats: de voormalige kolenmijnstad Lens.

  Optie 2 is een iets langere rit die ofwel eindigt in Rijsel (boeiende Noord-Franse metropool inclusief het gezellige ‘Vieux Lille’), ofwel in Ploegsteert, net op de Frans-Belgische grens waar we een leuk overnachtingsetablissement durven voorstellen aan de oevers van de Leie!

 • Stuk 2: 65 KM Locatie: Lens - Ploegsteert - Ieper

  Opnieuw een fascinerende dagtocht, eerst op het overwegend vlakke en open land rond de vroegere terrils of mijnheuvels. Heuvel 170 en de begraafplaats die herinnert aan de Slag bij Loos. Vervolgens naar het Australian Memorial of Fromelles – lunchstop. We naderen de Frans-Belgische grens en zingen misschien over de Mademoiselle uit Armentières (Australisch soldatenlied…). Ploegsteert (Plougstreets) en het Kerstbestand, het Ierse Vredespark van Mesen met daar vlakbij het Memorial voor de Nieuw-Zeelanders … Via de routes van de Mijnenslag bereiken we Ieper, hoofdstad van ‘Flanders Fields’… De Last Post aan de Menenpoort kunnen we vanavond beslist niet skippen!

 • Stuk 3: 50 KM Locatie: De Groote Oorlog in Flanders Fields (lusvormige tocht vanuit Ieper)

  Laatste dag van onze tour, maar er is zoveel te zien en misschien wil je toch nog een bezoek brengen aan het In Flanders Fields Museum (ochtend?). Of we stoppen in één van de vele Groote Oorlogsmusea langs deze cirkel van ‘slechts’ 50 km lange fietsdag. Tegenwoordig ben je getuige van een maximum aan verhalen op de vele en sterk geconcentreerde Battlefield-gedenktekens, begraafplaatsen, kraters, loopgraven en bunkers. We beleven vandaag de 4 Slagen om Ieper. Onze briefing de avond ervoor zal zeker een belangrijke zijn bij het maken van de juiste keuzes.

   

 • Einde

  Geniet na van een lekker drankje of versnapering in onze fietsbar, in het historisch centrum van Ieper!
Extra informatie

Meerdaagse historische fietsvakantie!

 • Bierproeverij
 • Wijnproeverij
 • Lunchpakket mogelijk

Andere fietstochten

Paris-Roubaix, Gent-Wevelgem & Ronde van Vlaanderen-beleving

Meerdaags

Een uitgekiend pakket voor de echte koersliefhebber die kickt op de voorjaarsklassiekers! Kan gecombineerd worden met een van de cyclo-sportieve afspraken in de lente zoals Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en waarom niet, daags voor de profs ook Parijs-Roubaix? Maar à la carte kan dit ook het hele jaar door natuurlijk. Insmeren die kuiten en laat maar komen die kasseistroken en oer-Vlaamse bulten!

 • 300km
 • Sportieve challenge
Meer info

Bier- en fietstour volle dag

Volledige dag

Is dit geen geslaagde combinatie? Fietsen en proeven van de allerbeste Belgische bieren? Als het drinken met mate gebeurt, dan is dit een uitstekend idee! Tussen Ieper en de Abdij van Sint-Sixtus bijvoorbeeld, al zijn er nog andere interessante bevoorradingslocaties, in overleg met u uit te dokteren. Een tussenstop in zo’n typische dorpsherberg, soms zelfs over de ‘Schreve’ (grens met Frankrijk).

 • 60km
 • Trappist & streekbieren
 • Starten uit Ieper of Poperinge
Meer info