Volkscafés in uniek fietslandschap

Ieper - Zandvoorde - Heuvelland of richting Poperinge/Watou - Volledige dag

 • 40km
 • Couleur locale
 • Min. 35/max. 58 km
 • WO I-sites mogelijk

Ideaal voor kleine self-guided groepjes (gps met correcte route, kaart en beschrijving krijg je van ons mee!)
Zalig fietsen langs glooiende en bosrijke veldwegen. Vanuit Ieper richting 'groene long', doorspekt met toch weer die vele relicten uit het bewogen verleden.

Niettemin ligt de focus hier meer dan ooit op puur genieten: volkscafés en duivenmelkerslokalen, ze bestaan hier nog. Een aperitiefje of werkmenspintje bij De Lustigen Boer? Laat de sfeer op je afkomen. Samen met enkele lokale stamgasten ontstaat op slag gezellig gekeuvel. Wie weet haalt er nog wel iemand zijn accordeon tevoorschijn? En wordt het op zondagnamiddag ‘bal populaire’, alsof de tijd van vroeger hier weer opfleurt. De juiste stemming gekoppeld aan een heerlijk fietsgevoel tussen de verleidelijke stops door, garandeert hier complete ontspanning. Weg met de stress! Ook de E-bike is voor gezelschappen tot zes personen aangewezen om gelijk de iets langere afstanden aan te durven. Zo geraak je zeker vlot en tijdig terug, ook als je onderweg een paar keer blijft ‘plakken’!

De 2de route loopt richting ‘Hoppehoofdstad’ Poperinge en voorziet een passage in het unieke volksspelencafé, Het Mysterie! Kan worden uitgebreid met bezoek aan Bar Bernard. Bij dit laatste is een pick-up service mogelijk, want van daaruit is het best lang terugfietsen naar Ieper.

 • Stuk 1: 4 KM Locatie: In de hoevewinkel van de fruitboerderij

  Waarom deze tocht niet beginnen met een bezoek aan een van onze lokale fruitboeren? In de historische hoeve Siam ontdek je in de hoevewinkel heel veel lekkers: aardbeien, appelen en peren van ‘eigen kweek’. Export maar ook voor lokale afname. Geniet van omringende boomgaarden. En verneem hier hoe dynamische fruitkwekers met keihard werken toch een florissant bedrijf mét directe verkoop aan de consument weten uit te baten.

 • Stuk 2: 10 KM Locatie: Aperitieven bij 'Den Lustigen Boer'

  Tot in Nederland gekend na een ophefmakend TV-programma, dit café in Zandvoorde. Patrick Dehem combineerde destijds zijn broodbakkerij annex café. Nu is er enkel nog het café, waar de sfeer van de jaren ’60-70 zo voelbaar is. Een babbel aan de toog, een heerlijke ‘picon’ als aperitief… We zijn hier trouwens in het dorp van waar de grootvader van Jacques Brel afkomstig is. Le Plat Pays weliswaar op een zandige ‘voorde’ (of heuvel). En waar de dorpskoers voor een jaarlijks hoogtepunt zorgt.

 • Stuk 3: 18 KM Locatie: Eigen Kweek bij St.-Hubertus?

  Glooiende en slingerende landwegen brengen ons via Hollebeke en de Palingbeek tot in Wijtschate. Tijdens WO I haast voortdurend onder Duitse bezetting (zie de site Bayern Wald – mits kleine parcoursaanpassing te bezoeken). Een zeer gezellige en uitnodigende eet- en drinkstop vind je in de Sint-Hubertus op het dorpsplein. Wie de TV-reeks “Eigen Kweek” heeft gevolgd herkent beslist de buitengevel. Géén weed-plantagetoestanden hier, wel volop genieten van wie weet de verse soep of iets anders dat de pot schaft!

 • Stuk 4: 23 KM Locatie: Op naar duivenlokaal 'deBasse Ville'

  Een flinke afdaling, een sterk te adviseren lusje richting de Spanbroekmolen-krater (‘Pool of Peace’ en dan verder bergafwaarts naar het dal van Heuvelland: Wulvergem. Het enige café in de bocht van de grote baan naar Nieuwkerke is een pleisterplaats voor duivenmelkers en sportliefhebbers tout court. Dus evenmin te missen tijdens deze volkscafétour! De foto’s van Van Looy, De Vlaeminck en ‘local hero’ Frank Vandenbroucke zaliger hangen er voor altijd aan de muren. Ook hier is een lekkere hap met bijhorend Belgisch biertje (of nog een picon?) niet te versmaden. Keuze te over heet zoiets.

 • Stuk 5: 26 KM Locatie: Wijngoed de Monteberg

  Voor de Franse Revolutie was Heuvelland een erkend en gewaardeerd wijngebied. Toen verbood Napoleon elke wijnproductie ten noorden van de Frans-Belgische grens en ging die traditie verloren. Rond de laatste eeuwwisseling herbegon Jean-Pierre Six met de aanplanting van een paar hectare wijnranken op Wijngoed de Monteberg. Vandaag produceren en serveren ze er heerlijke Heuvellandse wijn en zijn ze één van de zowat 10 wijndomeinen die inmiddels opnieuw als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Een geleid bezoek kan, maar mits afspraak vooraf!

 • Stuk 6: 28 KM Locatie: Een Kemmels labyrint

  Geniet in elk geval van de prachtige uitzichten op de flanken van de Kemmelberg: Noord-Frankrijk en zijn mijnheuvels, Rijsel of de hoogtelijn van Artois. In Kemmel dorp kan je verdwalen in het gelijknamige Labyrint (doolhof) of nog even blijven plakken bij een oud gezelschapsspel. Rondom zijn nog meer bars en terrasjes voor het uitpikken om van de aparte sfeer rond dit groene dorpsplein te genieten.

 • Stuk 7: 34 KM Locatie: Dikkebus: vijver, cafeetje en bierparadijs

  Van Kemmel richting Ieper terug nemen wij het ommetje via Dikkebus Vijver. Een prachtige groene long die met het juiste zonlicht voor schitterende sfeer zorgt. Ook hier zijn nog ultieme stops mogelijk, zoals Café Amerika waar Alice ondanks haar ruime 90 jaar nog altijd de plak zwaait. En als ’t frisjes is, zitten de stamgasten lekker rond de Leuvense stoof. Iets verder op nog meer warme verleiding in Drankencentrale Tommelein, een waar bierparadijs waar menig buitenlandse toerist al verliefd op is geworden. “Dit is wat België zo’n heerlijk land maakt” is een vaak in het Engels maar ook ‘Hollands’ geformuleerde opmerking.

 • Einde

  Geniet na van een lekker drankje of versnapering in onze fietsbar, in het historisch centrum van Ieper!
Extra informatie

Deze tour is perfect aanpasbaar naar een zelf te kiezen afstand. Contacteer ons voor meer informatie.

 • Self-Guided tour beschikbaar
 • Kindvriendelijk
 • Bierproeverij
 • Wijnproeverij
 • Lunchpakket mogelijk

Andere fietstochten

Seizoen 2023: kies voor een uitgelezen Biking BOX én Biking BAR-arrangement

Volledige dag

Welke (groeps)formules zijn op praktisch vlak mogelijk? Waarom liever met dan zonder gids? Wat zijn de prijzen? Hier niet zozeer een 'detailprogramma' maar even overlopen wat er zoal kan als je kiest voor 'proeven van de Westhoek' in al zijn heerlijke facetten!

 • 45km
 • Guided of self-guided fietsen, proeven voor-tijdens-na, een complete op maat gesneden beleving
Meer info

De Mijnenslag (1917) en het Kerstbestand (1914)

Volledige dag

De Mijnenslag van 7 Juni 1917 op en rond de heuvelrug van Mesen tot Hill 60 begon met een verschrikkelijke explosie, die tot ver overzee te horen en te voelen was! Luister tijdens deze tocht vooral naar de vele diepmenselijke verhalen, opgetekend uit zowel burgers als militairen die dit verhaal in levende lijve hebben aanschouwd. Het landschap is tot op vandaag enorm getekend door de opeenvolging van explosies die die ochtend de hele hemel in lichtelaaie zette.

 • 48km
 • Kemmelberg
 • Klassieke fiets, racefiets of mountainbike
Meer info

Bier- en fietstour volle dag

Volledige dag

Is dit geen geslaagde combinatie? Fietsen en proeven van de allerbeste Belgische bieren? Als het drinken met mate gebeurt, dan is dit een uitstekend idee! Tussen Ieper en de Abdij van Sint-Sixtus bijvoorbeeld, al zijn er nog andere interessante bevoorradingslocaties, in overleg met u uit te dokteren. Een tussenstop in zo’n typische dorpsherberg, soms zelfs over de ‘Schreve’ (grens met Frankrijk).

 • 60km
 • Trappist & streekbieren
 • Starten uit Ieper of Poperinge
Meer info